De complete Drentse hunebedden ervaring - voor volwassenen

Waar komt het thema eigenlijk vandaan?

Het thema is afgeleid van het Hunebedcentrum in Borger! In dit centrum kom je alles te weten over de ijstijd en de prehistorie. Ook wordt hier in geuren en kleuren verteld over het ontstaan van de hunebedden. Een indrukwekkende expositie toont hoe de mensen vroeger leefden en woonden. Een bijzonder museum met indrukwekkende verhalen. Zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen.

Meer informatie over het hunebedcentrum
hunebedcentrum

Begin de dag met een uitgebreid ontbijt met streekproducten

Even opladen voor een dag vol nieuwe indrukken, start met een heerlijk uitgebreid ontbijt. U heeft de keuze uit diverse broodsoorten, bolletjes, heerlijk warme broodjes uit de oven, beschuit, ontbijtkoek, verse vleeswaren en kaassoorten, diverse soorten (zoet) beleg, gekookte eieren (zowel zacht als hard!), (vruchten-) kwark, vers fruit, melk, karnemelk, verse jus d'orange, verschillende soorten koffie en thee! Kortom, voor ieder wat wils!

Waar kunnen we echte hunebedden bekijken?

Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland. Het grootste hunebed van Drenthe staat naast het hunebedcentrum zelf. Deze kun je tijdens je bezoek ook bekijken. Er staan in totaal nog 52 hunebedden in Drenthe. Wil jij ze allemaal bekijken, of in ieder geval een groot deel? Rijd dan langs de Hunebed High Way route. Deze loopt langs 47 hunebedden!

Zien waar de hunebedden staan? Klik dan op onderstaande button.

Op zoek naar hunebedden
hunebed
ellert en brammert

Waar kunnen we nog meer naartoe?

Sommige mensen beweren dat de hunebedden vroeger werden gebouwd door Drentse reuzen als Ellert en Brammert. Zij zouden de IJstijdse zwerfkeien met gemak op elkaar kunnen smijten. Hune is dan ook niet voor niets de Drentse vertaling voor het woord 'reus'. Wie Ellert en Brammert zijn? Je leert er alles over in het openluchtmuseum. De legende over twee Drentse reuzen die vroeger over het Ellertsveld joegen wordt hier op speelse wijze tentoongesteld. In dit openluchtmuseum kun je een kijkje nemen in het leven van de 19e eeuw. Zo staan hier nog oude huisjes, plaggenhutten en zie je hoe de mensen toen werkten.

meer over ellert en brammert

Drentse schoonheid bekijken

Kan jij maar niet genoeg krijgen van die mooie Drentse natuur? Breng dan eens een bezoekje aan het Drents museum in Assen. Hier hangen regelmatig tentoonstellingen van beroemde schilders die geïnspireerd waren door het Drentse landschap. Waar het Drents museum ook bekend om staat, is het meisje van Yde. Dit meisje werd in het einde van de 7e eeuw op brute wijze omgebracht. Haar lichaam werd pas 2000 jaar later gevonden, nog steeds gedeeltelijk intact. Dit kwam omdat haar lichaam in veen werd gevonden, een grondsoort wat in veel delen van Drenthe terug te vinden was. In veen zit nauwelijks zuurstof, waardoor het lichaam niet in ontbinding kwam en dus zo goed bewaard bleef. Het meisje van Yde ligt in het Drents Museum.

Wat is er nog meer te zien in het drents museum?
meisje van yde

Nog meer Drentse geschiedenis

In Veenhuizen staat het Gevangenismuseum. Veenhuizen kent meer dan honderd rijksmonumenten. In de 19e eeuw werden hier de koloniën van Weldadigheid opgericht, om arme mensen te kunnen helpen. Zij moesten werken in de koloniën om een nieuw bestaan te kunnen opbouwen. Later kreeg Veenhuizen strafkolonies die later dienden als gevangenissen. Tot 1984 was Veenhuizen zelf een besloten gemeenschap, waar alleen personeel en gedetineerden toegang mochten krijgen. Veenhuizen is zeker de moeite waard om te bezoeken. Zo is er nog een oude elektriciteitscentrale die energie opwekte uit turf, een oud hospitaal en natuurlijk het Tweede gesticht.

Meer over het gevangenismuseum

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Een wat treuriger stukje geschiedenis, is die van Kamp Westerbork. Dit kamp werd in de Tweede Wereldoorlog ook wel 'voorportaal van de hel' genoemd en diende als doorgangskamp naar concentratiekampen als Auschwitz en Sobibor. In het herinneringscentrum worden de verhalen van slachtoffers en overlevenden verteld. Je kunt hier het museum bezoeken en over het kampterrein wandelen. Hier zijn doorlopende en tijdelijke tentoonstellingen te zien.

Het is ook mogelijk een wandel- of fietstocht te maken rondom Kamp Westerbork, waarbij je langs historische plekken wordt geleid. Deze route is op de website te downloaden.

Meer over kamp westerbork
kamp westerbork
boomkroonpad

Boomkroonpad

Toch liever een luchtiger onderwerp? Ga dan letterlijk de lucht in op het Boomkroonpad. Het Boomkroonpad is 150 meter lang en leidt je door de toppen van de bomen. Het buitencentrum is tevens het startpunt van diverse wandelroutes door de boswachterij Gieten-Borger.

Meer over het boomkroonpad

Kan jij niet genoeg krijgen van High's?

High in de boomtoppen, maar wat dacht je van een High tea, coffee, beer, wine of cocktail? Na een dag intensief op stap te zijn geweest, heb je vast wel zin om even lekker onderuitgezakt ontspannen te genieten van een heerlijk drankje met een hapje. Voor welke High kies jij?

Hoe ziet jouw complete Drentse hunebedden ervaring eruit?

Bel Route