Abdij de Westerburcht: Duurzaam logeren in Drenthe

Wij streven ernaar om het eerste CO2-neutrale hotel van Drenthe te worden!

Dit is een doel voor de toekomst! Hierbij geven we u graag een overzicht van hetgeen wij allemaal al doen om zo duurzaam mogelijk te werken en wat u als gast bij ons kan verwachten.

The Goodroll

Wij gebruiken toiletpapier van The Good Roll. Zij produceren 100% gerecycled, Europees toiletpapier. Daarnaast doneren ze ook nog eens 50% van hun netto winst aan de bouw van toiletten in Afrika. Duurzaam voor zowel de planeet, als voor de mens zelf dus!

Maak zelf de groene keuze!

Indien u uw kamer niet laat schoonmaken, ontvangt u van ons een drankje in de vorm van een groen muntje als bedankje!

Als gast heeft u in het hotel de mogelijkheid om te kiezen voor duurzaam. Wanneer u meerdere nachten bij ons overnacht kunt u ervoor kiezen om een tasje aan de deur te hangen. Dit betekent dat uw kamer niet schoongemaakt hoeft te worden. Is er iets dat u graag vervangen wilt hebben? Dat kan! Plaats deze spullen (bv. handdoeken) in het zwarte tasje.

Als bedankje krijgt u een groen muntje die in te leveren is voor een consumptie in ons restaurant of op het terras. Zowel voor u als voor ons een win win situatie.

Onze eigen biologische tuin!

Onze koks zijn niet alleen sterren in de keuken, maar hebben ook nog eens groene vingers! Bij ons in de biologische tuin groeien diverse groentes, kruiden en fruitbomen. Deze worden ook echt gebruikt in de gerechten. Vraagt u onze medewerkers maar eens welke ingrediënten van uw gerecht uit onze eigen tuin komen! Vers en duurzaam ;)

Zonnepanelen

Ons hotel heeft een ontzettend groot dak, ideaal om zonnepanelen op te leggen! Dat hebben we daarom ook gedaan, maar liefst 190 stuks! Deze hebben we van het Drentse bedrijf Zonne-energie Noord Nederland uit Beilen. Op deze manier is bijna al onze energie groen en duurzaam!

Overnachten in ons duurzame hotel?

Van sinaasappels naar zeep

Heeft u 's ochtends verse jus d'orange gepakt bij het ontbijt? Dan heeft u niet alleen erg lekker en gezond gehandeld, maar ook nog eens gekozen voor duurzaam. Wij gooien de schillen van onze sinaasappelen namelijk niet weg maar deze worden als zeep hergebruikt! Afval is namelijk te mooi om weg te gooien. Bij Unwaste vinden ze dat het zelfs niet hoeft te bestaan. Wij zamelen al onze sinaasappelschillen in om ze vervolgens op te laten halen door Unwaste. Zij maken hier dan lekkere zeep van, die wij vervolgens weer gebruiken in de dispensers op onze hotelkamers.

Klik hier voor meer informatie over Unwaste!
Abdij de Westerburcht: Duurzaam logeren in Drenthe

Oplaadpunten elektrische auto's

Sinds 2020 hebben wij speciale parkeerplaatsen voor elektrische auto's. Deze zijn voorzien van palen waar u de auto aan op kunt laden. De parkeerplekken zijn te herkennen aan de leuke groene stekkers die op de grond gestraat zijn.

Er warmpjes bij zitten

Een warme kamer zónder aardgas. Dat doen wij zo duurzaam mogelijk door middel van een warmtepomp. Deze haalt warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en maakt daar een bruikbare temperatuur van. Op die manier reduceren wij onze CO2 uitstoot, maar zit u er tóch warmpjes bij!

EcoTapwater

Water is natuurlijk voor iedereen super belangrijk, maar al het plastic in de flessen is wel een beetje zonde. Daarom hebben wij plat en bruisend water van EcoTapwater. EcoTapwater is een duurzaam alternatief voor mineraalwater uit flessen. Dit water schenken wij in glazen flessen, waardoor wij onze CO2 uitstoot én zwerfafval een beetje verminderen.

Abdij de Westerburcht: Duurzaam logeren in Drenthe

Van koffiedik naar kroketten

We houden natuurlijk allemaal ontzettend van een kopje koffie. Koffie produceert alleen wel veel afval, namelijk koffiedik. Gelukkig kunnen wij iets heel moois met koffiedik. Wij werken samen met GRO om een circulair proces te creëren. Zij halen onze koffiedik op, gebruiken het bij de kweek van oesterzwam paddenstoelen, en wij krijgen daar weer heerlijke oesterzwam kroketten- en bitterballen voor terug. Op deze manier wordt ons afval gebruikt om een prachtig CO2-arm product te maken.

Meer informatie over GRO
Digitaal keukensysteem

Wie wel eens een kijkje heeft genomen in een professionele keuken weet dat de heerlijke gerechten die de gasten bestellen binnen komen door middel van papieren bonnetjes. Dit kost natuurlijk ontzettend veel papier! Daarom gebruiken wij bij de Westerburcht een digitaal bonnensysteem. Met deze opvallende maar vooral praktische schermen communiceren we naar de keuken wat de wensen van onze gasten zijn. Zowel handig als duurzaam dus!

SWILL

Bij iedere onderneming waar voedsel bereid wordt, komen voedselresten vrij. Dit kan gekookt of ongekookt. Dit soort afval wordt SWILL genoemd. SWILL afval is ontzettend goed te verwerken tot nieuwe grondstof. Denk aan compost of biogas. Daarom maakt het dus ook niet uit dat u uw ogen groter had dan uw maag. Zelfs de dingen die u niet opeet worden niet verspild. Echt een duurzame oplossing.

Duurzame servetten

Zelfs bij het indekken van uw tafel wordt gedacht aan de duurzaamheid. Wij gebruiken namelijk servetten die gemaakt zijn met een hernieuwbaar bindmiddel. Dit wordt geproduceerd met maïs, citroenschillen en ander voedselafval. Zo brengen wij restafval terug naar de tafel van u, de gast.

Circulair schoonmaken

Als wij uw kamer schoon komen maken doen wij dit uiteraard ook zo duurzaam mogelijk. Wij gebruiken namelijk de schoonmaakproducten van Clearcircle, een Nederlands bedrijf dat compleet circulair, duurzaam en afbreekbare schoonmaakmiddelen maakt. Ook het verpakken en opsturen van hun schoonmaakmiddelen gebeurt op een circulaire manier. De verpakkingen met schoonmaakmiddel worden dus leeg weer door Clearcircle meegenomen, waarna ze weer worden gevuld en hergebruikt.

Lokaal én duurzaam eten!

Naast onze eigen biologische moestuin, waar u hierboven meer over heeft kunnen lezen, gebruiken we nog veel meer lokale producten. deze zijn natuurlijk het lekkerste, én het meest duurzaam! Wij gebruiken bijvoorbeeld asperges uit Balinge, geitenkaas uit Mantinge en eieren uit Witteveen. Ook onze eigen kwarteltjes mogen we natuurlijk niet vergeten. Die scharrelen lekker rond in het ruime hok wat naast onze moestuin voor ze is gebouwd.

Alles op één plek

U kent het wel. U komt uw hotelkamer binnen en alle informatie die u tijdens uw verblijf nodig heeft ligt netjes klaar in een mapje. Super handig, maar wel een beetje zonde van al dat papier! Daarom hebben wij in samenwerking met Hotek een digitaal systeem ontwikkeld. In onze "webapp" (waarvoor u niks hoeft te downloaden!) kunt u alle informatie vinden die u anders op papier had gehad, niet zo duurzaam dus. Ook kunt u met deze webapp uw hotelkamer openen. Hoe leuk is dat! Heeft u het toch liever fysiek? Geen enkel probleem. Bij de receptie helpen we u graag verder.

Kwaliteitsvolle, ambachtelijk gebrouwen en vooral duurzame koffie

Waarom hebben wij de koffiebonen van Catunambu?

Catunambu wenst niet enkel koffie van topkwaliteit aan te bieden, maar ze streven er eveneens naar dat de koffiebonen waarmee ze werken van eerlijke en duurzame afkomst zijn. Zo zijn alle plantages gecertificeerd en steunen ze diverse Café Mundi-initiatieven, een onderneming die in het leven werd geroepen om het onderwijs en de levensomstandigheden van de lokale koffieboeren te verbeteren.

Catunambu promoot eveneens een gezonde en evenwichtige levensstijl. Zo sponsoren ze in Andalusië tal van jeugdvoetbalploegen en organiseren ze de "Catunambu cup".

meer informatie over catunambu
Duurzaam

Blijf op hoogte met onze nieuwsbrief

Uw gegevens worden nooit gedeeld met een derde partij.
Bel Route