+31 (0)593 33 12 38

De complete gevangenismuseum ervaring bij Abdij de Westerburcht

Heeft u een verblijf gereserveerd in onze Gevangenismuseum suite? Dan hebben wij een aantal suggesties om het maximale uit uw verblijf te halen!

Op deze pagina geven we diverse tips voor de ultieme Gevangenismuseum ervaring.

Gevangenismusuem

Waar komt het thema vandaan?

In het eeuwenoude Veenhuizen, in het noordoosten van Drenthe, bevindt zich het Nationale Gevangenismuseum. Deze is gevestigd in één van de oorspronkelijke gebouwen van de kolonie die hier vroeger was. In het museum is van alles te doen. Zo kun je Veenhuizen ontdekken vanuit een oude Boevenbus, ervaren hoe een gevangenis er van binnen uitziet en hoe de cellen en techniek in een gevangenis door de jaren heen veranderd zijn. Ook kun je ervaren hoe het is om zelf in een gevangenis te zitten.

Meer informatie over het gevangenismuseum

De koloniën van Weldadigheid

In 1818 besluit Generaal Johannes van den Bosch dat hij na de Franse overheersing armoedige gezinnen wil helpen. Dit besluit hij te doen door zeven Koloniën van Weldadigheid op te richten. Arme gezinnen uit het hele land konden in de koloniën de grond bewerken. Het was de bedoeling dat de ‘kolonisten’ met arbeid en discipline een nieuw bestaan konden opbouwen.

In Veenhuizen (ook wel Hollands Siberië genaamd) en Ommerschans kwamen strafkoloniën. Deze vormden een plek voor landlopers, weduwen, wezen en bedelaars, maar ook voor inwoners van de kolonie die gestraft werden omdat ze iets hadden misdaan. De Koloniën van Weldadigheid zijn op 26 juli 2021 UNESCO Werelderfgoed geworden. Alle Nederlandse koloniën zijn vanuit ons hotel te bezoeken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in Frederiksoord, Wilhelminaoord of Boschoord.

Klik hier voor meer info over de Koloniën van Weldadigheid
Koloniën van Weldadigheid
De complete gevangenismuseum ervaring bij Abdij de Westerburcht

Ontdek Veenhuizen

Op ongeveer een half uur rijden van ons hotel ligt het dorp Veenhuizen, doordrenkt van een fascinerende geschiedenis. In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht, waar arme gezinnen uit het hele land in de zeven koloniën moesten werken om het land te bewerken. Het doel was om deze 'kolonisten' via arbeid en discipline een nieuw leven op te laten bouwen.

Veenhuizen was een van de plaatsen waar strafkoloniën werden opgericht. Het diende als een toevluchtsoord voor landlopers, weduwen, wezen, bedelaars en zelfs voor inwoners van de kolonie die gestraft werden voor hun daden.

Het dorp staat vooral bekend om zijn gevangenissen en het bijbehorende museum. Vroeger mocht je Veenhuizen alleen betreden als je in de gevangenis werkte of er woonde, wat alleen mogelijk was als je in de gevangenis werkte. Tegenwoordig is de toegang tot het dorp voor iedereen open, zodat iedereen deze unieke geschiedenis kan ervaren.

Klik hier om meer te weten te komen over Veenhuizen

Een uitje vol spanning!

In Veenhuizen staat een heel bijzondere elektriciteitscentrale. Hier werd energie opgewekt met turf! Elk uur werd 200 kilo turf opgestookt om de houtzagerij en meubelmakerij van het Tweede Gesticht van stroom te voorzien. Wil je deze unieke elektriciteitscentrale van binnen zien? Tijdens speciale evenementen, zoals het Museumweekend in april en de Open Monumentendagen, is de elektriciteitscentrale voor het publiek geopend. Ook groepen kunnen een bezichtiging boeken.

Elektriciteitscentrale Veenhuizen

De omgeving verkennen?

Wanneer het mooi weer is, is het een prima idee om op de fiets de omgeving te verkennen. Wij verhuren fietsen met versnellingen en E-bikes. Bij de receptie kunt u verschillende wandel- en fietsroutes krijgen. Vanaf ons hotel fietst u zo de prachtige natuur in. Een aanrader dus!

Waar ben je naar op zoek?