De complete gevangenismuseum ervaring bij Abdij de Westerburcht

De volledige Gevangenismuseum ervaring

Heeft u een verblijf gereserveerd in onze Gevangenismuseum suite? Dan hebben wij een aantal suggesties om het maximale uit uw verblijf te halen!

Op deze pagina geven we diverse tips voor de ultieme Gevangenismuseum ervaring.

De complete gevangenismuseum ervaring bij Abdij de Westerburcht

Waarom kiezen voor de Luxe Themasuite "het gevangenismuseum"

Duw je de deur van de luxe themasuite "het gevangenismuseum" open, dan waan je je direct in Veenhuizen. De kamer doet écht denken aan een gevangenis, maar dan wel de meest comfortabele gevangenis waar je ooit geweest bent! Door de indrukwekkende afbeelding op de muur denk je bijna dat je zo de brug van een gevangenis op kunt stappen. Bij het hoofdeinde van het bed zie je twee imposante, metalen deuren afgebeeld. Daarnaast vind je in deze suite een extra verdieping met een comfortabele bank en een smart TV. Op deze televisie kun je Netflix of Videoland kijken, mocht je een account hebben. Liever beneden vanuit bed TV kijken? Kan ook, want daar hangt ook een televisie. De luxe badkamer met inloopdouche en toilet zorgen voor een luxe geheel.

Nog een keertje kijken dan

Waar komt het thema vandaan?

In het eeuwenoude Veenhuizen, in het noordoosten van Drenthe, bevindt zich het Nationale Gevangenismuseum. Deze is gevestigd in één van de oorspronkelijke gebouwen van de kolonie die hier vroeger was. In het museum is van alles te doen. Zo kun je Veenhuizen ontdekken vanuit een oude Boevenbus, ervaren hoe een gevangenis er van binnen uitziet en hoe de cellen en techniek in een gevangenis door de jaren heen veranderd zijn. Ook kun je ervaren hoe het is om zelf in een gevangenis te zitten.

Meer informatie over het gevangenismuseum!
De complete gevangenismuseum ervaring bij Abdij de Westerburcht
De complete gevangenismuseum ervaring bij Abdij de Westerburcht

Niet vergeten voor je vertrekt!

Voordat u op pad gaat, kunt u eerst genieten van ons uitgebreide ontbijtbuffet. U heeft de keuze uit diverse broodsoorten, bolletjes, heerlijk warme broodjes uit de oven, beschuit, ontbijtkoek, verse vleeswaren en kaassoorten, diverse soorten (zoet) beleg, gekookte eieren (zowel zacht als hard!), (vruchten-) kwark, vers fruit, melk, karnemelk, verse jus d'orange, verschillende soorten koffie en thee! Kortom, voor ieder wat wils!

meer info over het ontbijtbuffet

De koloniën van Weldadigheid

In 1818 besluit Generaal Johannes van den Bosch dat hij na de Franse overheersing armoedige gezinnen wil helpen. Dit besluit hij te doen door zeven Koloniën van Weldadigheid op te richten. Arme gezinnen uit het hele land konden in de koloniën de grond bewerken. Het was de bedoeling dat de ‘kolonisten’ met arbeid en discipline een nieuw bestaan konden opbouwen.

In Veenhuizen (ook wel Hollands Siberië genaamd) en Ommerschans kwamen strafkoloniën. Deze vormden een plek voor landlopers, weduwen, wezen en bedelaars, maar ook voor inwoners van de kolonie die gestraft werden omdat ze iets hadden misdaan. De Koloniën van Weldadigheid zijn op 26 juli 2021 UNESCO Werelderfgoed geworden. Alle Nederlandse koloniën zijn vanuit ons hotel te bezoeken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in Frederiksoord, Wilhelminaoord of Boschoord.

Klik hier voor meer info over de Koloniën van Weldadigheid
De complete gevangenismuseum ervaring bij Abdij de Westerburcht
De complete gevangenismuseum ervaring bij Abdij de Westerburcht

Ontdek Veenhuizen

Op ongeveer een half uur rijden vanaf ons hotel bevindt zich het dorp Veenhuizen. Dit oude gevangenisdorp kent een ontzettend rijke geschiedenis! In 1818 werd de Maatschappij van Weldadigheid opgericht. Arme gezinnen uit het hele land moesten in deze 7 koloniën de grond bewerken. Het was de bedoeling dat de ‘kolonisten’ met arbeid en discipline een nieuw bestaan zouden opbouwen

In onder andere Veenhuizen kwamen strafkoloniën. Deze vormden een plek voor landlopers, weduwen, wezen en bedelaars, maar ook voor inwoners van de kolonie die gestraft werden omdat ze iets hadden misdaan.

Veenhuizen is het meest bekend geworden door haar gevangenissen en het bijbehorende museum. Vroeger was het zelfs zo dat je alleen Veenhuizen binnen mocht als je in de gevangenis werkte of woonde. Wonen kon hier dan ook alleen maar als je in de gevangenis werkzaam was. Tegenwoordig is dit anders en kan iedereen het dorp bezoeken om deze geschiedenis te ervaren.

Klik hier om meer te weten te komen over Veenhuizen

De omgeving verkennen?

Wanneer het mooi weer is, is het een prima idee om op de fiets de omgeving te verkennen. Wij verhuren fietsen met versnellingen en E-bikes. Bij de receptie kunt u verschillende wandel- en fietsroutes krijgen. Vanaf ons hotel fietst u zo de prachtige natuur in. Een aanrader dus!

Een elektrisch uitje!

In Veenhuizen staat een heel bijzondere elektriciteitscentrale. Hier werd energie opgewekt met turf! Elk uur werd 200 kilo turf opgestookt om de houtzagerij en meubelmakerij van het Tweede Gesticht van stroom te voorzien. Wil je deze unieke elektriciteitscentrale van binnen zien? Tijdens speciale evenementen, zoals het Museumweekend in april en de Open Monumentendagen, is de elektriciteitscentrale voor het publiek geopend. Ook groepen kunnen een bezichtiging boeken.

Meer info over de elektriciteitscentrale
De complete gevangenismuseum ervaring bij Abdij de Westerburcht

Hoe ziet jouw ultieme Gevangenismuseum ervaring er uit?

Bel Route