Wandelroutes op korte afstand van Abdij de Westerburcht

Scharreveld

Korte route (4,5 km) en een lange route (8,5 km) - ca. 5 min rijden met de auto vanaf het hotel
Het Scharreveld is ruim 275 ha groot en bestaat uit en aantal aparte heidegebieden. Waaronder bijvoorbeeld Holtherzand en de Boekweitenplas. De groene kikker en de heikikker zijn in grote aantallen te vinden bij de vele plassen in het gebied, daarnaast zijn ook de zeldzame soorten Heidekartelblad, Kleine veenbes, Lavendelhei en Veenpluis te vinden in het gebied.

De route is te vinden door te parkeren langs de weg Scharreveld, te Eursinge, bij de kijkheuvel. Honden zijn niet toegestaan vanwege de schapen en runderen op delen van het terrein. Daarnaast zijn er een aantal overstapjes over draad. Hierdoor kan de route moeilijker te belopen zijn voor mensen die slecht ter been zijn.

lees meer

Mantingerzand

Jeneverbes route (9 km) - ca. 10 min rijden met de auto vanaf het hotel
De Jeneverbes route door het Mantingerveld is een route gelegen in het Zuiden van Mantinge. Hier zult u honderden jeneverbesstruiken tegen komen! Dit is ook waar Mantingerzand bekend om staat. De omgeving was rond 1920 erg kaal door de vele schaapskuddes die er vroeger liepen. Toen deze schaapskuddes niet meer op deze locatie aanwezig waren, konden de jeneverbessen volledig ontkiemen. Sinds 1970 is het Mantingerzand beheerd als een jeneverbesreservaat.

U herkent de route door de afwisselende rode, witte en gele paaltjes. Starten kan vanaf de parkeerplaats van Mantingerdijk, hier begint u met rode paaltjes.

Natuurommetje (4,5 km) - ca. 10 min rijden met de auto vanaf het hotel
Tijdens deze route door het Mantingerveld kom je verschillende mooie stukjes natuur tegen. Vele jeneverbessen, heidevelden, zandvlaktes en een oude grove den van minstens 150 jaar oud! Wist u dat het Mantingerveld bekend staat als één van de mooiste stuifzandgebieden in Nederland.

Een leuke en korte natuurroute van 4,5 km die te volgen is door middel van de rode paaltjes. De route start op een parkeerplaats vlakbij de Voscheheugte, Mantingerdijk 7.

Witte route (12 km) - ca. 10 min rijden met de auto vanaf het hotel
Deze wandelroute is een langere versie van het Natuurommetje. De route is erg afwisselend en gaat langs het Balingerveld en Grooteveld. Hier zul je het Hullenzand en het Lentsche veen in de verte zien liggen. Tijdens de route is het mogelijk om Schotse Hooglanders tegen te komen.

De route is 12,0 km en is te volgen door middel van de witte paaltjes. De route start op een parkeetplaats vlakbij de Voscheheugte, Mantingerdijk 7.

lees meer

Dwingelderveld

Wandelroute Telescoop (4 km) - ca. 20 min rijden met de auto vanaf het hotel
Deze wandeling gaat langs de telescoop van Dwingeloo en langs het Smitsveen. Onderweg ook prachtig uitzicht over de weidse heide van het Dwingelderveld.

U komt op de route door de witte paaltjes te volgen. Het startpunt is bij de P-plaats Oude Hoogeveensedijk in Oude Hoogeveense Dijk.

Wandelroute Lheederzand (4.9 km) - ca. 15 min rijden met de auto vanaf het hotel
Wandelroute door het Lheederzand in Dwingelderveld, een voormalig stuifzand dat vanaf 1907 is beplant. Voor deze route volgt u de gele bordjes. Het startpunt is Achter 't Zaand 1, Dwingeloo. Honden hoeven hier niet aan de lijn.

Wandelroute Boswandeling Spier (5.5 km) - ca. 15 min rijden met de auto vanaf het hotel
Wandeling door een bos dat vanaf 1925 in Dwingelderveld is aangeplant, in de richting van het Witteveen. Hier is vroeger nog turf gestoken. Voor deze route volgt een de witte bordjes. Het startpunt vindt u bij de Oude Postweg 12 in Spier. Honden hoeven hier niet aan de lijn.

Wandelroute Witteveen (6 km) - ca. 15 min rijden met de auto vanaf het hotel
Wandeling om het Witteveen en langs het Lheebroekerzand met zijn jeneverbesstruwelen en langs het Witteveen in het Dwingelderveld. U volgt de route door de paaltjes met het gele bordje. Het startpunt vindt u bij de P-plaats van Smalbroek.

Wandelroute Kibbelhoek (6.2 km) - ca. 15 min rijden met de auto vanaf het hotel
De wandeling gaat via fraaie vennen naar het Holtveen. Hier krijgt het hoogveen in Dwingelderveld weer een kans. Ook mooi voor op een hele koude winterdag! Honden hoeven hier niet aan de lijn. De rode paaltjes volgt u voor deze route. Het startpunt vindt u bij de Oude Postweg 12 in Spier.

Wandelroute Koelevaartsveen (6.4 km) - ca. 15 min rijden met de auto vanaf het hotel

Een wandeling langs vennetjes en het Koelevaartsveen, een voormalig veengebied in Dwingelderveld. Een rustige route waar u niet vele mensen tegen gaat komen. U vindt het startpunt bij Achter 't Zaand 1 in Dwingeloo. Vanaf daar volgt u de blauwe paaltjes.

meer informatie

Drentsche Aa

Boswachterspad Ballooërveld (9 km) - ca. 25 min rijden met de auto vanaf het hotel
Het bijzondere aan deze wandeling is dat je je bijna honderd jaar terug waant in de tijd. Ontdek het uitzicht op de eeuwenoude karresporen wanneer je over de Galgenberg loopt, bewonder de loopgraven, spot de kerktoren uit de 11e eeuw en bekijk de pingoruïne die ontstaan is uit een ijsheuvel uit de IJstijd.

De route is te volgen door middel van de paaltjes met de paarse kop. De route begint bij de Schaapskooi Balloërveld te Balloo (Crabbeweg 2). Hier is ook het Informatie centrum te vinden.

Boswachterspad Deuzerdiep (8 km) - ca. 25 min rijden met de auto vanaf het hotel
Een halfopen landschap met leuke meanderbeekjes, houtwallen, landerijen, bosjes en bijzondere bloemsoorten. De natte omgeving is ideaal voor de orchidee, welke u dus ook veel tegenkomt tijdens de route. Daarnaast zijn ook de weidebeekjuffers en een zeldzame libellesoort te vinden in de omgeving. De (mannelijke) libelle is te herkennen aan zijn zwarte vleugels. In het voorjaar is de route op zijn mooist en staat alles volop in bloei.

De route is te volgen door middel van de paaltjes met de rode kop. Het is ook mogelijk de route in te korten, volg hiervoor de blauwe paaltjes (5,5 km) of de gele paaltjes (1,5 km). De route start bij Toegangspoort de Aanleg, Assterstraat 63 in Deurze. Er is een informatiepunt aanwezig in het naastgelegen Cafe.

Boswachterspad Oudemolense Diep (7 km) - ca. 30 min rijden met de auto vanaf het hotel
Het Oudemolense Diep is een slingerende beek van al duizenden jaren oud. Een rustige beek, maar op zijn tijd ook met een hele woeste stroming. De beek is net zo gevarieerd als de wandelroute! Tijdens de route kom je langs heide en loop je door het bos. In het voorjaar en in de zomer zal de weidebeekjuffer veel te zien zijn. Tijdens de route zul je zien hoe het Oudemolense Diep zijn eigen vorm creëert. Bij heftige regenval spoelt het zand onder de wortels van de bomen weg. Als deze op omvallen staan kijk je zo tussen de wortels door naar het stromende water. In het voorjaar en de zomer is het water kalmer.

De route is te volgen door middel van de paaltjes met de lichtblauwe kop. Het is aan te raden niet uw nieuwste schoenen aan te trekken bij het wandelen van deze route. De route loopt veelal over onverharde wegen en langs beekdalen. De route start bij de parkeerplaats Molensteeg aan Molensteeg 4 in Oudemolen.

zie hier nog meer routes
Bel Route