Waar komt de naam Abdij de Westerburcht vandaan?

Maandag 23 mei 2016


Waar komt de naam Abdij de Westerburcht vandaan?

Hoezo Abdij de Westerburcht? Er heeft toch nooit een Klooster in Westerbork gestaan? Dat klopt! De naam is afkomstig van Abdij de Koningshoeven in Berkel-Enschot. Hier wordt door de monniken het ambachtelijke trappistenbier La Trappe gebrouwen.

"Dan zijn zij pas echte monniken, als zij van het werk van hun handen leven." Dat schrijft Benedictus, de 'architect' van het westers kloosterleven. Volgens zijn richtlijnen moeten de monniken in hun eigen onderhoud voorzien. De trappisten die in 1881 naar Berkel-Enschot kwamen, leefden aanvankelijk van landbouw en veeteelt. Maar voor de groeiende gemeenschap waren de inkomsten op de schrale grond al snel niet meer toereikend. Daarom besloten de monniken in 1884 trappistenbier te gaan brouwen.

Ambachtelijk

'La Trappe', zoals het op Koningshoeven gebrouwen bier heet, was Nederlands eerste trappistenbier. Alleen als het bier in een trappistenklooster onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de monniken gebrouwen wordt, mag het de naam 'trappistenbier' dragen. La Trappe wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen, volgens een door de trappisten van Koningshoeven ontwikkelde receptuur. Er komen uitsluitend natuurlijke ingrediënten aan te pas, zoals hop, gerstenmout en gist. De brouwerij haalt het water voor het bier uit eigen bron. De vergisting vindt plaats met een gistsoort die het meest actief is bij 18 tot 20 graden Celsius. Dit type vergisting staat bekend als 'bovengisting'. Het bier wordt afgevuld op flessen met gist en suiker. Hierdoor gist La Trappe na op fles en ontwikkelt zich een uniek aroma.

In 1998 nam David de Leeuw Hotel de Westerburcht in Westerbork, het hart van Drenthe, over van zijn ouders. Het hotel beschikte toen ook al over 37 kamers, maar David wilde zich graag direct onderscheiden met zowel het hotel als restaurant, zalen en terras. Op zoek naar de ideale “kapstok" toog hij aan het eind van dat jaar, op uitnodiging, samen met zijn vader naar Abdij de Koningshoeven in Berkel-Enschot. Daar ontmoetten zij Broeder Samuel en die toonde zich een ware gastheer. Vol passie vertelde hij over de kernwaarden van La Trappe, de geschiedenis, de authentieke elementen, de filosofie. Kort samengevat: een (h)eerlijk bier. Na een informatieve dag en tijdens het nuttigen van een glas La Trappe in het Proeflokaal “daagde" Broeder Samuel David uit om zijn locatie om te zetten in de stijl van het Klooster in Berkel-Enschot. Als daad bij het woord overhandigde hij David direct een glas-in-lood raam uit het klooster dat volgens hem dan maar mooi gebruikt kon worden in het hotel van David. Deze ontmoeting is het sein geweest om de naam van de locatie om te zetten in Abdij de Westerburcht. Vanaf dat moment werd Abdij de Koningshoeven als basis gebruikt voor alle grote en kleine verbouwingen van Abdij de Westerburcht.GA NAAR DE WEBSITE VAN ABDIJ DE KONINGSHOEVEN
Broeder SamuelAbdij de WesterburchtLa Trappe
Bel Route