Waar komt de naam Abdij de Westerburcht vandaan?
Blog | Lees hier het blog van Abdij de Westerburcht en blijf op de hoogte van onze laatste actualiteiten of interessante ontwikkelingen.
Maandag 23 mei 2016
Waar komt de naam Abdij de Westerburcht vandaan?
Hoezo Abdij de Westerburcht? Er
heeft toch nooit een Klooster in Westerbork gestaan? Dat klopt! De naam is afkomstig
van Abdij de Koningshoeven in Berkel-Enschot. Hier wordt door de monniken het
ambachtelijke trappistenbier La Trappe gebrouwen.
"Dan zijn zij pas echte monniken, als zij van het
werk van hun handen leven." Dat schrijft Benedictus, de 'architect' van
het westers kloosterleven. Volgens zijn richtlijnen moeten de monniken in hun
eigen onderhoud voorzien. De trappisten die in 1881 naar Berkel-Enschot kwamen,
leefden aanvankelijk van landbouw en veeteelt. Maar voor de groeiende gemeenschap
waren de inkomsten op de schrale grond al snel niet meer toereikend. Daarom
besloten de monniken in 1884 trappistenbier te gaan brouwen.
Ambachtelijk
'La Trappe', zoals het op Koningshoeven gebrouwen bier
heet, was Nederlands eerste trappistenbier. Alleen als het bier in een
trappistenklooster onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de
monniken gebrouwen wordt, mag het de naam 'trappistenbier' dragen. La Trappe
wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen, volgens een door de trappisten van
Koningshoeven ontwikkelde receptuur. Er komen uitsluitend natuurlijke
ingrediënten aan te pas, zoals hop, gerstenmout en gist. De brouwerij haalt het
water voor het bier uit eigen bron. De vergisting vindt plaats met een
gistsoort die het meest actief is bij 18 tot 20 graden Celsius. Dit type
vergisting staat bekend als 'bovengisting'. Het bier wordt afgevuld op flessen
met gist en suiker. Hierdoor gist La Trappe na op fles en ontwikkelt zich een
uniek aroma.
In 1998 nam David de Leeuw Hotel
de Westerburcht in Westerbork, het hart van Drenthe, over van zijn ouders. Het
hotel beschikte toen ook al over 37 kamers, maar David wilde zich graag direct
onderscheiden met zowel het hotel als restaurant, zalen en terras. Op zoek naar
de ideale “kapstok" toog hij aan het eind van dat jaar, op uitnodiging, samen
met zijn vader naar Abdij de Koningshoeven in Berkel-Enschot. Daar ontmoetten
zij Broeder Samuel en die toonde zich een ware gastheer. Vol passie vertelde
hij over de kernwaarden van La Trappe, de geschiedenis, de authentieke
elementen, de filosofie. Kort samengevat: een (h)eerlijk bier. Na een
informatieve dag en tijdens het nuttigen van een glas La Trappe in het
Proeflokaal “daagde" Broeder Samuel David uit om zijn locatie om te zetten in
de stijl van het Klooster in Berkel-Enschot. Als daad bij het woord
overhandigde hij David direct een glas-in-lood raam uit het klooster dat
volgens hem dan maar mooi gebruikt kon worden in het hotel van David. Deze
ontmoeting is het sein geweest om de naam van de locatie om te zetten in Abdij
de Westerburcht. Vanaf dat moment werd Abdij de Koningshoeven als basis
gebruikt voor alle grote en kleine verbouwingen van Abdij de Westerburcht.


