Nationaal Park Drenthe | Gaat u ze alle 3 bezoeken?

Nationaal Park Dwingelderveld

In het Zuid-Westen van Drenthe ligt het Nationaal Park Dwingelderveld. Het gebied staat bekend vanwege de grote natte heidegebieden. Het Dwingelderveld beschikt namelijk over het grootste aaneengesloten natte heidegebied van het Westen van Europa. Naast de natte heidegebieden kom je ook hoge zandruggen tegen. Hier kun je vooral jeneverbosjes, bos en vele vennen vinden. Er zijn ruim 40 vennen en een deel daarvan is zelfs ontstaan in de ijstijd!

Wandelen in het nationaal park is uiteraard mogelijk. Ruim 60 kilometer is beschikbaar gesteld voor verschillende routes; wandelroutes, fietsroutes, familieroutes en hardlooproutes. U kunt ook starten bij het Bezoekerscentrum Dwingelderveld, de 'Poort van het Nationaal Park'. Hier kunt u verschillende interessante feiten en weetjes vinden over het Nationaal Park (Benderse 22, Ruinen).

Het Dwingelderveld heeft 2 schaapskuddes: de Dwingelder Schaapskudde en de Ruiner Schaapskudde. Beide kuddes beschikken over een eigen herder. Ontzettend leuk! Interesse in de kuddes? Gaat u dan eens langs de schaapskooien en de herders vertellen u er graag meer over!

De wandelingen starten of eindigen met een lekker kopje koffie of een heerlijke lunch? In Dwingeloo is 'De Brink' niet te missen. Hier vindt u vele terrassen en restaurants. En weet u wat het leuke is? De Brink was vroeger de verzamelplaats voor al het vee!

lees meer

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Tussen Zuidwest Drenthe en het Zuidoosten van Friesland ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het Nationaal park staat bekend als één van de grootste natuurgebieden. In het jaar 2000 is het Drents-Friese Wold aangewezen als Natura2000 gebied omdat het bekend staat als één van de mooiste en belangrijkste gebieden van Europa. Het gebied bestaat uit meer dan zesduizend hectare, te vergelijken met tienduizend voetbalvelden, en is daarmee het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van het land.

Het Nationaal Park bestaat uit vele heidevlaktes, zandverstuivingen, sparrenbossen en kronkelige beekjes. Daarnaast staat het Drents-Friese Wold ook bekend als het donkerste stukje vast land van Nederland. Op een heldere nacht zijn er maar liefst negenentwintigduizend sterren te zien, terwijl er in de stad ongeveer vijftig sterren te zien zijn. Zeker een aanrader!

Andere aanraders voor dit gebied zijn het kanoën in Appelscha, Schaapskooi Doldersummerveld of bijvoorbeeld het Belevingspad in de buurt van Hoogersmilde. Kortom; er is genoeg bijzonders te beleven in het Nationaal Park Drents-Friese Wold!

Lees meer

Nationaal Park Drentsche Aa

Het Nationaal Park Drentsche Aa is een oeroud landschap dat ontstaan is door de juiste samenwerking van mens en natuur. Er zijn vele verschillende planten en dieren te vinden, maar daarnaast zijn er ook vele prehistorische monumenten te vinden in het Nationale Park.

De Drentsche Aa staat ook wel bekend als ‘duizend jaar cultuur in een waaier van verschillende beekjes’. En die naam zegt al genoeg; het landschap bestaat uit vele beekjes die van dorp naar dorp lopen. Wist u dat elke beek een andere naam krijgt wanneer deze een volgend dorp bereikt? Zo spreekt men pas van het beekje de Drentsche Aa vlakbij de stad Groningen.

De grootste schaapskooi van Drenthe met maar liefst 400 heideschapen is te vinden in het Nationale Park Drentsche Aa. De schaapskooi is te vinden in het Balloërveld, aan de rand van het natuurgebied. Tevens is hier ook een informatiebord aanwezig welke aangeeft waar u de kudde die dag kunt vinden! Het Balloërveld is een heideveld van ruim 360 hectare.

Naast de Schaapskooi, verschillende veenmeertjes en zandverstuivingen vindt u hier ook de hunebedden! Start bij het UNESCO Geopark de Hondsrug en u komt de verschillende sporen van de IJstijd tegen! Hunebedden, karrensporen en overblijfselen van een snelweg uit de prehistorie zult u hier tegenkomen. Dit is het gebied van Emmen tot aan Groningen.

Liever ergens anders starten? De Homanshof in Anloo is ook zeker een aanrader! Hier vindt u het bezoekerscentrum, het rijksmonument, van Staatsbosbeheer. Dit centrum is een oude boerderij uit de achttiende eeuw.

Waant u zich terug in de middeleeuwen en bekijkt u de maar liefst 13.000 jaar oude monumenten?

lees meer
Bel Route