Mountainbiken in het avontuurlijke en mooie Drenthe

VAM-berg Wijster

Startpunt: Abdij de Westerburcht

De route is gelegen op de VAM-berg in Wijster. VAM is een afkorting van Vuil Afvoer Maatschappij, dit komt doordat de VAM-berg een voormalig afvalverwerkingsbedrijf is. De VAM-berg is afgedekt met schone aarde en gras en is zo'n 56 meter hoog. Wanneer u de Col du Vam beklimt bereikt u een hoogte van zo'n 37 meter, waar u kunt genieten van het fantastische uitzicht over de omgeving.

Er zijn nu 3 klimroutes en 1 afdaling geopend op deze heuvel. De klimroutes zijn 2.100 m lang met een stijging van gemiddeld 10%, de noordelijke klim kent een einde in kasseien tot 15%.

Deze route is voor de echte sportievelingen. De route zal deels bestaan uit stenen, maar er bevindt zich ook een vlonder pad van 300 meter. Daarnaast bevat het parcours nog een speciale (drijvende) waterbrug.

Sleen 32.2 km

Startpunt: Recreatieplas De Kibbelkoele, Middelesweg in Noord-Sleen
ca. 15 min rijden met de auto vanaf het hotel

Vrij snel na de start worden je mountainbike vaardigheden op de proef gesteld door een bochtige singletrack over kort achter elkaar liggende heuvels. De hoogteverschillen zijn ontstaan door opgewaaid stuifzand uit de periode dat het gebied nog heide was.
De mountainbike route loopt grotendeels langs de rand van het bos. Dit om het wild in het midden alle rust te gunnen. Na enkele kilometers kom je op de route een heuse buckel-piste tegen. In het verdere deel van de route zijn weinig hoogteverschillen meer. Wel is handig gebruik gemaakt van enkele afwateringsgeulen om zo toch weer wat hoogteverschil in de route te krijgen. Dit deel van de route bestaat uit een afwisseling van brede paden waar je even op adem kunt komen en leuke, technische singletracks. Regelmatig kijkje uit over het wijde Drentse land naast je.
Aan het eind van de route kom je langs zwemplas De Kibbelkoele. Ook hier een zeer technische singletrack waarop veel gedraaid en gekeerd moet worden en waar je kunt genieten van kleine, steile beklimming en afdalingen.

Gieten - Gasselte 29.9 km

Startpunt: Parkeerplaats bij Buitencentrum Boomkroonpad, Steenhopenweg 4 in Drouwen
ca. 20 min rijden met de auto vanaf het hotel

De redelijk uitdagende mountainbike route voert grotendeels door de bossen van Staatsbosbeheer. Er wordt van diverse soorten paden gebruik gemaakt. Wat bredere zandpaden, prachtige bochtige singletracks en korte klimmetjes wisselen elkaar af. Gebruik van verharde wegen wordt tot een absoluut minimum beperkt.

Ondanks dat het in Drenthe relatief vlak is hebben de routebouwers goed gebruik gemaakt van aanwezige heuveltjes en glooiingen. Zo zijn de oevers van twee voormalige zandafgravingen volop benut. De paden die hier zijn gecreëerd zijn voorzien van enkele flinke klimmetjes met als beloning een mooi uitzicht over het blauwe water.

Het gehalte aan singletracks in de route is hoog, zo is naar/langs de N34 bij Gasselte een prachtige flowtrail gemaakt. Om de snelheid vast te houden zijn verspreid over de route kombochten gebruikt.

Er zijn 2 mogelijkheden om de route in te korten. Dit wordt met het zwarte MTB-teken aangegeven.

Dwingeloo 21.9 km

Startpunt: Oriëntatiecentrum Spier, Oude Postweg 12 in Spier
ca. 15 min rijden met de auto vanaf het hotel

Het Dwingelderveld is een afwisselend natuurgebied. De mountainbike route bestaat voornamelijk uit bos- en zandpaden en is voor 80% onverhard. De routebouwers hebben geprobeerd de glooiingen in het terrein zoveel mogelijk in de route op te nemen. Na ongeveer 6 kilometer ga je door een metalen hek. Binnen dit gebied grazen namelijk schapen en runderen. Zij moeten ervoor zorgen dat het gras en de jonge bomen kort gehouden worden.

Ongeveer 600 meter verder is er een opvallend bord te zien. Je komt dan namelijk in het gebied van de radiotelescoop. Langs dit deel van de route vind je ook diverse kunstwerken, gemaakt door kunstenaars uit verschillende landen. Het noordelijke gedeelte van de route is een stuk vlakker en voert voornamelijk over lange, brede bospaden af en toe afgewisseld met kleine stukjes singletrack. In het meest noordelijke deel van de route gaat de route een stukje gelijk op met de A28 die je aan je linkerhand tussen de bomen door ziet liggen. Na nog wat brede paden en enkele stukjes singletrack ben je na 23 kilometer weer bij het infocentrum. De route is niet zwaar.

Appelscha 16.1 km

Startpunt: Parkeerplaats Het Groote Veen (Bosweg) in Appelscha
ca. 20 min rijden met de auto vanaf het hotel

De mountainbike route gaat afwisselend over wat bredere paden, maar er zitten ook aardige stukken singletracks in. Omdat het hier om een vrij vlak gebied gaat vind je in de route weinig hoogteverschil. Toch is het de routebouwers gelukt om de kleine hoogteverschillen die in het terrein te vinden zijn volop te benutten. De route bevat korte technische stukjes met kleine klimmetjes en afdalingen.
De omgeving waarin je rijdt is zeer afwisselend. De route voert langs een groot heideveld en diverse poelen. Ook fiets je over een grote vlakte waar je een weids uitzicht hebt, ook in dit gedeelte zijn weer leuke singletracks opgenomen. Na weer een stuk door het bos te hebben gefietst kom je langs het Aekingerzand. In het Drenst-Friese Wold loopt ook nog een heuse schaapskudde en grazen er koeien. Dus let hier wel op dat je niet over een koe of een schaap rijdt! Het laatste deel van de route gaat weer door het bos met afwisselend wat bredere paden en leuke bochtige singletracks.
Op zich is de route niet zwaar. Rijd je hem in combinatie met de rode route van Appelscha en/of de groene route Diever/Hoogersmilde dan kun je spreken van een behoorlijk intensieve en afwisselende route.

Deze route is aaneengesloten te rijden met de 4 kilometer lange rode route (Appelscha-Bosberg) en de 28 kilometer lange route in Diever/Hoogersmilde.

Bel Route