+31 (0)593 33 12 38

Happen en Trappen | De lekkerste fietstocht van Drenthe!

Hoe ziet een dagje Happen en Trappen eruit?

  • Ontvangst met koffie en gebak
  • Trappen naar het voorgerecht
  • Op naar een smakelijk soepje
  • Moment suprême: een heerlijk hoofdgerecht
  • Laatste tussenstop: het dessert
  • Laatste etappe terug naar het startpunt

U heeft de keuze uit vlees, vis of vegetarisch

Trappen tussen heidevelden en hunebedden
44 km

Heidevelden, rietlanden en beekdalen: de natuur is in Drenthe heerlijk gevarieerd. Rust en ruimte, terwijl af en toe de fantasie geprikkeld wordt. Beklim het stalen ros en trap mee door brinkdorp en bos.

Brinkdorp
De route begint en eindigt in de Drentse plaats Westerbork. In dit prachtige brinkdorp staat de koffie klaar bij Abdij de Westerburcht, in 2022 weer bekroond met de titel ‘beste terras van Drenthe’. Na de koffie met gebak is het tijd voor de natuur: uitgestrekte heidevelden, grootse bossen en imposante hunebedden wachten op u.

Grafkelders
Nederland is een vlak land. Er zijn nauwelijks rotsen of bergen, maar toch vind je in Drenthe binnen een straal van 30 kilometer maar liefst 53 hunebedden. Deze prehistorische grafkelders met een gewicht van vele tonnen prikkelen al eeuwen de fantasie. Inmiddels is een deel van het raadsel opgelost: de stenen werden hier tijdens een ijstijd door een gletsjer afgezet. Over hoe de hunebedden vervolgens gemaakt zijn, zijn de meningen verdeeld.

Biodiversiteit
De Drentse natuur weet velen te bekoren. Zacht glooiende heidevelden, beekdalen, rietlanden, stuifzandgebieden moerassen en bossen: het is er allemaal en meer. Flora en fauna krijgen hier letterlijk de ruimte, want biodiversiteit staat in Drenthe hoog op de politieke agenda. Alle reden dus om goed op te letten, want wie weet kruist een vlinder, zandhagedis of stengelloze sleutelbloem uw pad.

Reserveer hier de route

Natuurlijk Drenthe
52 km

Nergens in Nederland vind je zoveel nationale parken bij elkaar. Plant en dier krijgen hier – letterlijk – de ruimte. Van grootse bossen tot uitgestrekte heidevelden: in Drenthe wordt Natuur met een hoofdletter geschreven.

Nonnenklooster
De dag begint in Assen, hoofdstad van de provincie Drenthe. Assen bestond in de middeleeuwen enkel uit een nonnenklooster en bijgebouwen. Pas in de 17e eeuw ontstond een nederzetting, door Lodewijk Napoleon in 1809 gepromoveerd tot stad. Het Drents Museum is hier een belangrijke eyecatcher, maar dat geldt ook voor de omgeving. Drenthe bezit namelijk de meeste nationale parken van Nederland per provincie. Alle reden dus om eropuit te trekken.

Biodiversiteit
De Drentse natuur weet velen te bekoren. Zacht glooiende heidevelden, beekdalen, rietlanden, stuifzandgebieden, moerassen en bossen: het is er allemaal en meer. Flora en fauna krijgen hier alle ruimte, want biodiversiteit staat in Drenthe hoog op de politieke agenda. Door een gevarieerd landschap fietsen we naar het dorpje Elp in de ‘Drentse Hooglanden’.

Ontginningsbos
Na deze tussenstop koersen we naar Westerbork. In dit prachtige brinkdorp staat de soep klaar bij Abdij de Westerburcht, in 2022 weer bekroond met de titel ‘beste terras van Drenthe’. Na het soepje is het weer tijd voor de natuur. We doorkruisen boswachterij Hooghalen waar vooral sparren en lariksen groeien. Na een ontginningsbos volgen oude heidegronden voordat we pauzeren in Hooghalen. Herinneringscentrum Kamp Westerbork ligt hier op een steenworp afstand. Door een oud stuifzandgebied fietsen we ten slotte terug naar Assen.

Reserveer hier de route

Waar ben je naar op zoek?