Drents Museum | Bekijk welke leuke tentoonstellingen er te zien zijn
Het Drents Museum
Het Drents Museum werd in 1854 opgericht. Het begon met een simpele kast van voorwerpen. Nu is het uitgegroeid tot een kast van een museum!
In 1854 werd het Provinciaal Museum van Oudheden opgericht, met als startkapitaal een provinciale subsidie van 100 gulden en een kast voor de collectie. De kast met archeologische en historische voorwerpen werd geplaatst in het Provinciehuis aan de Brink in Assen. Bijna vijftig jaar later, in 1901, werd de collectie van het museum ondergebracht in het naastgelegen Rijksarchief (nu Drents Archief). Het museum kreeg toen de naam Provinciaal Museum van Oudheden en Geschiedkundige Voorwerpen. De collectie kreeg een impuls toen professor Van Giffen zich in 1916 aan het museum verbond om onderzoek te doen naar de archeologische schatten van Drenthe. Zijn opgravingen maken dat het Drents Museum zich tot de dag van vandaag een van de Nederlandse topmusea op archeologisch gebied kan noemen.
Collectie
Met ruim 90.000 voorwerpen geldt de collectie van het Drents Museum binnen de Nederlandse museumwereld als relatief groot. In omvang en kwaliteit is de collectie Archeologie een van de belangrijkste in Noordwest-Europa. Een deel van deze collectie wordt permanent gepresenteerd en maakt vaak deel uit van internationale tentoonstellingen.
De collectie Drentse geschiedenis geeft een beeld van de materiële cultuur van de gewone man en vrouw in Drenthe in de periode 1750-1950. Met de collectie Kunst 1885–1935 mag het Drents Museum zich rekenen tot de vijf topcollecties op dit gebied in Nederland. Deze breed samengestelde collectie bestaat voor een groot deel uit nalatenschappen van kunstenaars via de Stichting Schone Kunsten, en dat is uniek in Nederland. Sinds de schenking van 273 werken uit de ING Collectie in 2010 geldt de collectie Hedendaags Realisme als een van de belangrijkste in Nederland.


Sterven in schoonheid
Kom naar het Drents Museum voor opnieuw een prachtige voorstelling. Van 20 november 2022 t/m 26 maart 2023 stelt het Drents museum de wereld van Pompeï en Herculaneum tentoon. In "Sterven in Schoonheid" staat het rijke leven vóór de allesverwoestende vulkaanuitbarsting centraal.
In 79 na Chr. werden de Italiaanse havensteden Pompeï en Herculaneum verwoest door de vulkaan de Vesuvius. Dankzij de gigantische laag as die over deze steden heen spoelde zijn dit de twee best bewaarde steden uit de Romeinse tijd.
"Sterven in Schoonheid" neemt je mee aan de hand van drie thema's. In 'persoonlijke schoonheid' is te zien hoe zowel rijk als arm bezig waren met hun huizen en zichzelf zo mooi mogelijk voor de dag lieten komen. In gemaakte schoonheid zult u zich in een authentieke Romeinse beeldentuin wanen. Hier ervaart u de pracht en praal van de hogere klasse in deze bijzondere tijd. In 'openbare pracht' wordt er ingezoomd op de openbare kunst die door iedereen te bewonderen was in die tijd.
Ontdek nog meer geschiedenis bij Abdij de Westerburcht
Hoe handig is het om "Sterven in Schoonheid" te combineren met een verblijf in Westerbork, bij Abdij de Westerburcht! Wij zijn door onze ligging, centraal in Drenthe, het uitgangspunt om nog veel meer geschiedenis en andere hoogtepunten van Drenthe te ontdekken.
Ook in ons hotel zelf staat geschiedenis centraal. Ons hotel is geïnspireerd op Abdij Onze Lieve Vrouw van de Koningshoeven in Berkel-Enschot. Deze imposante abdij is gebouwd in 1834 en diende in de jaren 80 van de 19e eeuw als toevluchtsoord voor monniken die uit Noord-Frankrijk moesten vluchten.
Drenthe staat bijvoorbeeld bekend om haar vele hunebedden. In het Hunebeddencentrum in Borger, op 17 kilometer van ons hotel af, kunt u alles te weten komen over deze bijzondere grafheuvels. Op een steenworp afstand van dit museum bevindt zich ook nog eens het grootste hunebed van Nederland.
En wist u bijvoorbeeld wel dat Vincent van Gogh een tijd in Drenthe heeft gewoond? Hier schilderde hij de Drentse mensen die in het veen woonden. Vooral de boerenarbeider heeft hij veel afgebeeld. Wij hebben zelfs een van onze kamers gewijd aan de wereldberoemde Nederlandse schilder! Via de knop hieronder kunt u al onze kamers bekijken.
