De complete Orvelte ervaring! - voor volwassenen

Orvelte

Waarom de Orvelte Luxe Themasuite?

Deze suite is zo ingericht dat het net lijkt alsof je door het museumdorp zelf loopt. De wanden zijn bedekt met het karakteristieke zwarte hout wat veel terugkomt in de boerderijen. Daarnaast zien we mooie authentieke foto’s op de muur en prachtige muurschilderingen van rieten daken. Waar de Orvelte kamer in verschilt met de andere suites is dat de indeling wat anders is. Op de bovenste verdieping loopt het plafond namelijk in een punt en precies in dat punt, staat het bad. In het plafond zijn spots verwerkt die een mooie sfeer geven. Zo ziet het er extra luxe uit.

Nog één keertje kijken dan!

Waar komt het thema vandaan?

Het thema is afkomstig van het monumentendorp Orvelte, wat op 3,5 kilometer afstand van ons hotel ligt. Dit dorp is nog geheel in de uitstraling van de Drentse Esdorpen uit de 19e eeuw. Je vindt hier mooie authentieke boerderijen en winkeltjes. Het is een geheel autovrij dorp. Je kunt hier een bezoekje brengen aan een klein ambachtelijk bakkerijtje waar ze de echte Drentse knieperties maken, of langs een ouderwets snoepwinkeltje gaan. Daarnaast is er ook nog een smederij, klompenmakerij, houtzagerij en kom je zo nu en dan de paardentram tegen. Je kijkt hier dus echt je ogen uit.

Orvelte

Eerst even een ontbijtje eten

Voordat jullie op pad gaan, kunnen jullie eerst genieten van ons uitgebreide ontbijt. U heeft de keuze uit diverse broodsoorten, bolletjes, heerlijk warme broodjes uit de oven, beschuit, ontbijtkoek, verse vleeswaren en kaassoorten, diverse soorten (zoet) beleg, gekookte eieren (zowel zacht als hard!), (vruchten-) kwark, vers fruit, melk, karnemelk, verse jus d'orange, verschillende soorten koffie en thee! Kortom, voor ieder wat wils!

Hoe komen we in Orvelte?

Stap je in de auto, dan ben je er zo. Is het echter mooi weer, dan raden we aan om te wandelen of de fiets te pakken! Wij verhuren fietsen en e-bikes. Er loopt een mooie route van ons hotel naar Orvelte door een prachtig natuurgebied. Het zou zonde zijn om hier niet langs te gaan, want het is ontzettend mooi.

Wat kun je nog meer doen in Orvelte?

Breng je een bezoekje aan Orvelte, dan kun je het beste beginnen bij de Orvelterpoort. Hier leer je namelijk alles over het ontstaan van het dorp Orvelte. Naast de Orvelterpoort staat de boerderij van de familie Ottens, die hier in de 19e eeuw woonden en werkten: het Ottenshoes. Verder kun je hier een multimediale voorstelling bekijken over de geschiedenis van Orvelte.

Meer over de Orvelterpoort
Ottenshoes
jan kruis museum

Jan Kruis museum

In Orvelte vind je ook het Jan Kruis museum. Jan Kruis was voornamelijk bekend van de strip: Jan, Jans & de Kinderen. Je hebt hem vast wel eens zien staan op de achterkant van de Libelle. Een familie mét een dikke rode ‘je-weet-wel kater’. In het museum kun je zien hoe Jan Kruis zijn carrière als striptekenaar begon in Rotterdam en kun je alle stijlen zien die hij gebruikt heeft. Ook kun je zelf lekker aan de slag gaan, onder begeleiding van de enige echte Jan zelf. Op een scherm is hij te zien terwijl je aan een grote tafel kunt tekenen.

Meer over het jan kruis museum

Klompenmakerij

Eén van de ambachten in de ambachtentuin is de Klompenmaker. Hier kun je zien hoe klompen vroeger gemaakt werden. Een deel wordt gedaan met een machine en een deel wordt gedaan met de hand. Mensen die hier vroeger woonden, droegen overdag klompen. Ze verfden hun klompen echter niet. Wel schuurden ze deze met wit zand op de zondag, omdat ze dan naar de kerk gingen. Jij kunt hier zelf lekker aan de slag gaan. Zo kun je een klompje schilderen of een kaarsje maken van bijenwas, een fotolijstje versieren/beschilderen of een glazen waxinelichthouder met glasverf beschilderen. Lekker bezig dus!

Meer over de klompenmakerij
klompenmakerij
houtzagerij
100%
min
57%

Houtzagerij

Een ambacht dat nog op weinig plekken te vinden is. Deze houtzagerij staat er al vanaf 1850 en wordt nog iedere dag gebruikt. Vroeger werd de zaagmachine aangedreven met een stoommachine, tegenwoordig met een Brons dieselmotor. Deze is te zien aan de achterkant van de houtzagerij.

meer over de houtzagerij

Smederij

Natuurlijk kan een smederij ook niet missen. Deze bestaat zelfs al sinds 1748. De smid is hier nog regelmatig aan het werk en vertelt op een beeldende manier, waardoor het een bijzondere gewaarwording is. Wanneer de smid niet in zijn smederij is, vind je hem geregeld in ’t Stokertje: het kachelparadijs van Orvelte.

meer over de smederij
smederij
vrachtauto's

Vrachtauto’s van toen en nu

Een klein maar zeer bijzonder museum is de Vrachtauto’s van toen en nu. De naam zegt het al, je vindt hier op schaal nagebouwde vrachtwagens door de jaren heen. Je reist hier terug door de tijd en ziet hier hoe vroeger de melkrijders de melkbussen bij de boeren ophaalden, hoe kolen en brandstof aan huis werden bezorgd door de kolenboer en worden we herinnerd aan de wagens van van Gend en Loos.

Meer over het vrachtauto museum

Geniet van onze High's

Hebben jullie nog wat tijd over voor ontspanning? Reserveer dan één van onze Hgh's in ons sfeervolle restaurant. Je kunt kiezen uit een High tea, coffee, wine, beer of cocktail! Bij iedere High zitten naast de drankjes bijpassende hapjes. Ook een goede tip voor als het niet zulk lekker weer is! Welke High kies jij?

Hoe ziet jouw ultieme Orvelte ervaring eruit?

Bel Route