De complete Drentse hunebedden ervaring - voor kinderen

Waar komt het thema eigenlijk vandaan?

Het thema is afgeleid van het Hunebedcentrum in Borger! In dit centrum leer je alles over de ijstijd en de prehistorie. Daarbij hoort natuurlijk ook het ontstaan van de hunebedden! Weet jij eigenlijk wel waar een hunebed voor gebruikt werd? Wanneer je een bezoekje brengt aan het Hunebed centrum weet jij daar straks het antwoord op! Een indrukwekkende expositie laat zien hoe de mensen vroeger leefden en woonden.

Meer informatie over het hunebedcentrum
hunebedcentrum

Eerst even een ontbijtje!

Moet jij nog even wakker worden voordat jij van start kan gaan? Doe dat dan met ons uitgebreide ontbijt! U heeft de keuze uit diverse broodsoorten, bolletjes, heerlijk warme broodjes uit de oven, beschuit, ontbijtkoek, verse vleeswaren en kaassoorten, diverse soorten (zoet) beleg, gekookte eieren (zowel zacht als hard!), (vruchten-) kwark, vers fruit, melk, karnemelk, verse jus d'orange, verschillende soorten koffie en thee! Kortom, voor ieder wat wils!

Waar kunnen we echte hunebedden bekijken?

Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland. Het grootste hunebed van Drenthe staat naast het hunebedcentrum zelf. Deze kun je tijdens je bezoek ook bekijken. Er staan in totaal nog 52 hunebedden in Drenthe. Wil jij ze allemaal bekijken, of in ieder geval een groot deel? Ga dan voor de Hunebed High Way route. Deze loopt langs 47 hunebedden!

Zien waar de hunebedden staan? Klik dan op onderstaande button.

Op zoek naar hunebedden
hunebed
ellert en brammert

Waar kunnen we nog meer naartoe?

Er zijn mensen die denken dat de hunebedden gebouwd zijn door Drentse reuzen als Ellert en Brammert. Hoe kan dat ook anders, alleen zij kunnen zulke IJstijdse zwerfkeien met gemak op elkaar gooien. 'Hune' is dan ook een Drents woord voor 'reus'. Ellert en Brammert waren twee grote reuzen die in de 19e eeuw over het Ellertsveld joegen. Hier staat nu het openluchtmuseum. Dit is een groot park waar allemaal huisjes en oude bedrijfjes staan. Je mag overal gewoon naar binnenlopen! Zo zie je hoe de mensen woonden, werkten en..... leer je alles over Ellert en Brammert. Tenminste... als jij in hun griezelige grot durft te kijken.

meer over ellert en brammert

Drentse schoonheid bekijken

Kan jij maar niet genoeg krijgen van die mooie Drentse natuur? Breng dan eens een bezoekje aan het Drents museum in Assen. Hier hangen regelmatig tentoonstellingen van beroemde schilders die geïnspireerd waren door het Drentse landschap. Waar het Drents museum ook bekend om staat, is iets dat wel héél bijzonder is, en een beetje spannend. Dat is namelijk het meisje van Yde. Dit meisje werd in het einde van de 7e eeuw vermist. Haar lichaam werd pas 2000 jaar later gevonden, maar nog steeds was er veel van haar lichaampje over. Dit kwam omdat ze in veen werd gevonden, een grondsoort wat in veel delen van Drenthe terug te vinden was. In veen zit bijna geen zuurstof, waardoor het lichaam goed bewaard bleef. Durf jij het aan om het meisje van Yde te bekijken? Ze ligt in het Drents museum.

Wat is er nog meer te zien in het drents museum?
meisje van yde

Nog meer Drentse geschiedenis

In Veenhuizen staat het spannende Gevangenismuseum! Veenhuizen kent wel meer dan honderd rijksmonumenten! In de 19e eeuw werden hier de koloniën van Weldadigheid opgericht, om arme mensen te kunnen helpen. Zij moesten werken in de koloniën om een nieuw bestaan te kunnen opbouwen. Later kreeg Veenhuizen strafkolonies die later dienden als gevangenissen. Tot 1984 was Veenhuizen zelf een besloten gemeenschap, waar alleen personeel en gevangenen toegang mochten krijgen. Veenhuizen is zeker de moeite waard om te bezoeken. Zo is er nog een oude elektriciteitscentrale die energie opwekte uit turf, een oud hospitaal en natuurlijk het Tweede gesticht. Heel bijzonder om te zien, je staat er versteld van!

Meer over het gevangenismuseum

Ga toch fietsen!

Zo kun je zelf een mooie route uitstippelen, bijvoorbeeld naar het historische Orvelte: een monumentendorp. Tevens hebben wij al diverse fietsroutes voor u uitgestippeld middels knooppunten, de routes zijn bij de receptie te verkrijgen. Wij verhuren ook fietsen met versnellingen en e-bikes. Daarnaast is het mogelijk om een kinderfiets of fiets met kinderzitje te reserveren, deze moeten wel van tevoren aangevraagd worden. Deze staan namelijk niet standaard bij het hotel, maar kunnen wel zonder problemen geleverd worden.

Fietsen huren
kamp westerbork
boomkroonpad

Boomkroonpad

Toch liever een luchtiger onderwerp? Ga dan letterlijk de lucht in op het Boomkroonpad. Het Boomkroonpad is 150 meter lang en leidt je door de toppen van de bomen. Het buitencentrum is tevens het startpunt van diverse wandelroutes door de boswachterij Gieten-Borger.

Meer over het boomkroonpad

De dag afsluiten in ons restaurant

Lekker even bijkomen van de dag vol met activiteiten en bezienswaardigheden? Kom dan nog even een hapje eten in ons sfeervolle restaurant! Nog even een spelletje doen voor of na het eten? Spelletjes liggen er genoeg! Zo hebben we bijvoorbeeld 30 Seconds en Mikado. Naast de grote menukaart hebben we ook een kinderkaart. Nog even heerlijk genieten voordat de dag er alweer op zit.

Hoe ziet jouw complete Drentse hunebedden ervaring eruit?

Bel Route