Ze zijn er weer! Verse Asperges! Maar waarom pas zo laat?

Vrijdag 13 mei 2016

Ze zijn er weer! Verse Asperges! Maar waarom pas zo laat?

Hè hè, eindelijk zijn ze er weer! We hebben er weer een heel jaar op gewacht met z'n allen en bij Restaurant Abdij de Westerburcht zelfs nog iets langer. ;) Terwijl andere restaurants al enkele weken asperges aanbieden staan bij ons de asperges pas sinds afgelopen dinsdag op de kaart.

Zitten ze bij Abdij de Westerburcht te slapen? Of moesten de asperges van ver komen? Nou nee! Wij kiezen ervoor om te werken met de beste streekproducten uit Drenthe. Onze asperges worden een paar kilometer van Westerbork vers “gestoken" in Balinge.
Aspergeskwekerij H. Pauw teelt hun asperges alleen in de koude Drentse grond, zonder kunstmatige verwarming en zijn puur afhankelijk van de natuur. Vanwege het koude weer in Drenthe de afgelopen maanden hebben de asperges dus even op zich laten wachten, maar daardoor zijn ze nu wel extra lekker! Zoals jullie hebben gemerkt ging de temperatuur de afgelopen week flink omhoog en is de oogst door het schitterende weer nu eindelijk op gang en draait het aspergeseizoen, een halve maand later dan normaal, op volle toeren.


Asperges, het "witte goud", "de koningin van de groente" en "parel van het land", maar waarom eigenlijk?

Ja, de asperge heeft bijnamen om trots op te zijn. En terecht. Want de groente schittert niet alleen door een grandioze smaak en een smetteloos gaaf uitzicht, maar ook door haar gezonde voedingswaarde. Ze zijn dus niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens super gezond.

Asperges zijn calorie-arm, rijk aan mineralen (kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink) en bevatten veel vitaminen(B1,B2,B6 en C). Asperges zijn een weldaad voor de lust en de huid! De opening van het aspergeseizoen vindt elk jaar plaats op de tweede donderdag van april en duurt tot 24 juni. Je hebt dus maar eventjes de tijd om van verse asperges te kunnen genieten. Wij bieden de asperges ook alleen vers aan, dus consumptie binnen 24 uur na het steken in Balinge. Wees er dus snel bij want voor je het weet moet je alweer een jaar wachten!

En hoe zijn asperges het allerlekkerste?

Uiteraard volgens traditioneel recept met beenham of zalm en gekookte krieltjes, ei, botersaus en peterselie! Geniet bij Abdij de Westerburcht van deze bereidingswijze van het "witte goud" uit de “koude" volle grond in Drenthe.


Wist u dat...

  • ..asperges een speciaal luchtje nalaten bij het plassen. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de asperge-eters. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant.
  • ..de Nederlander gemiddeld 780 gram asperges per jaar eet?
  • ..de asperge een eigen aspergemuseum heeft? Museum de Locht in Melderslo Limburg.
  • ..asperges piepen als ze vers zijn als je ze tegen elkaar wrijft.
  • ..de kop van een verse asperge gesloten dient te zijn en dat de verse asperge lichtglanzend en wit van kleur is.


Asperges met zalmVerse Drentse AspergesAsperges met beenhamAspergekwekerij H. PauwVerse Drentse aspergesAspergekwekerij H. Pauw
Bel Route